Lezing over de Napolitaanse kerststal in het Catharijneconvent

Op de dag van Driekoningen, 6 januari, is er speciaal voor abonnees van Kunstschrift een lezing over de nieuwe aanwinst van het Utrechtse Catharijneconvent: de achttiende-eeuwse kerststal uit Napels. In de aula van het museum vertelt conservator Pim Arts meer over dit fenomeen en de relatie tot de beeldende kunst. Stuur voor aanmelding en informatie een mailtje naar info@kunstschrift.nl

Lezing Hockney's Eye in Teylers

Op 21 november aanstaande om 14.00 uur geeft Terry van Druten, hoofdconservator van de kunstcollecties van Teylers Museum, speciaal voor abonnees van Kunstschrift een lezing over de tentoonstelling Hockney’s Eye. Stuur voor aanmelding en informatie een mailtje naar info@kunstschrift.nl

Lezing Depot Boijmans

Op vrijdag 2 september aanstaande bent u vanaf 10 uur welkom in het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Na een kop koffie volgt een introductie door Sandra Kisters, hoofd collectie en onderzoek van het museum. Daarna kunt u op eigen gelegenheid het Depot bezoeken. Voor meer informatie en aanmelden: stuur een mailtje naar: info@kunstschrift.nl

Lezing over Schurend paradijs in Amersfoort

Op zondag 8 mei a.s. om 13.30 geeft Robbert Roos, directeur van Kunsthal KAdE in Amersfoort, een toelichting op de tentoonstelling Schurend paradijs . De lezing kost € 10,- per persoon, inclusief de toeslag voor de tentoonstelling. Na afloop is er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.
Voor meer informatie en aanmelden: stuur een mailtje naar info@kunstschrift.nl

Lezing over kaarslicht in Gouda

Op maandag 28 februari geeft Ingmar Reesing, conservator in Museum Gouda, een lezing over de door hem samengestelde tentoonstelling Kaarslicht .De lezing kost € 10,- per persoon. Na afloop is er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.
Voor meer informatie en aanmelden : stuur een mailtje naar info@kunstschrift.nl

Film Ludwig in Eye Filmmuseum

Tijdens de tentoonstelling All About Theatre About Film. Ivo van Hove & Jan Versweyveld is er op maandag 18 oktober in Eye Filmmuseum een speciale vertoning van de vier uur durende klassieker Ludwig van Luchino Visconti. De middag begint met een korte inleiding van Marian Cousijn, om 14.30 uur. Er is een pauze. Toegang is €10 per persoon.
Voor meer informatie en aanmelden : stuur een mailtje naar info@kunstschrift.nl

Musea gaan weer open!

Vanaf 5 juni kunt u in het Cobra Museum in Amstelveen gaan kijken naar Frida Kahlo en Diego Rivera: A Love Revolution en naar de tentoonstelling over spiegels, Mirror|Mirror. Reflect Yourself! in Kunsthal KAdE in Amersfoort.
Vanaf 18 juli opent in het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken de tentoonstelling Dürer was hier - Een reis wordt legende.
Alle tentoonstellingen zijn voorzien van een Kunstschrift als begeleidende publicatie.

Recensie over Kunst & Liefde

"Liefde als motor, beter gaat het niet worden", lees hier de bespreking van Museumkijker over Kunstschrift 2/2021 Kunst & Liefde.

Tentoonstelling: Mirror|Mirror.Reflect Yourself!

Op 18 mei, als het een beetje meezit, opent in Kunsthal KAdE, Amersfoort de tentoonstelling
Mirror|Mirror.Reflect Yourself!
De tentoonstelling biedt een breed overzicht en inzicht in alle mogelijke toepassingen van de spiegel, filosofisch, mythologisch en artistiek.
Ons Kunstschrift over spiegels vormt de catalogus bij de tentoonstelling, zie Kunstschrift 6, 2020
Voor meer informatie over de tentoonstelling, zie hier.

Een reis naar de veertiende eeuw

Siena ' Assisi ' Florence ' San Galgano ' Massa Marittima ' Pisa
Zevendaagse reis van 13 t/m 19 oktober 2020, onder leiding van prof. dr. Jeroen Stumpel. Stichting Academische Reizen organiseert een reis naar Siena en omgeving waar de wereld en kunst van Simone Martini te vinden is. Nadere reisinformatie en het programma van dag tot dag vindt u hier. Wilt u weten welke kunst op de reis te bewonderen is, lees dan Kunstschrift 1-2020

Lillian Bóza, directeur van het Cobramuseum in Amstelveen, over haar favoriete bezittingen:

"Mijn werkkamer staat aan beide kanten vol met boeken. Als er een boek inkomt, moet er ook een uit. Maar voor Kunstschrift maak ik op die regel een uitzondering".

Kunstschrift 3, 2020 gaat over Herstel

Met een hoopvolle verwijzing naar een breder herstel concentreren wij ons op het onderwerp: restauratie. Een van de meest ontvlambare onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Neem het Meisje met de Parel in het Mauritshuis. Lees de blog van dr. Abbie Vandivere, restaurator bij het Mauritshuis.

Beste lezer,
De lezingen en reizen zijn tot nader orde uitgesteld. Voor thuis hebben wij nog steeds ons prachtige tijdschrift voor u.

Zo bewaren we het contact met de kunst. En houden we u op de hoogte.

Lezingenreeks open collegereeks UvA

Simone Martini en de waanzinnige veertiende eeuw
5 februari - 18 maart 2020 (zes hoorcolleges en een afsluitend symposium)
Tijd: woensdag van 14.00 - 16.00 uur
Locatie: Aula van de Lutherse Kerk in Amsterdam
Cursusprijs: € 171 voor abonnees van Kunstschrift. Niet-abonnees betalen € 190
Meer informatie en aanmelden, zie hier

Lezing Rijksmuseum

over Rembrandt en Velázquez
Op maandag 2 december a.s . geeft Gregor Weber, conservator en samensteller van de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez , een lezing over de dialoog tussen beide kunstenaars. De lezing begint om 14.00 (inloop 13.30). De prijs voor deze lezing is € 10,00 mits voorzien van Museumkaart. Abonnees genieten voorrang. Niet-abonnees betalen € 12,50 Aanmelden via Kunstschrift.

Museum Prinsenhof, Delft

Lezing over Pieter de Hooch
Op vrijdag 25 oktober geeft conservator David de Haan, speciaal voor lezers van Kunstschrift, een lezing over "De waardering voor Pieter de Hooch". 10.30 uur: Inloop met koffie/thee met koekje 11.00 uur: Lezing David de Haan 12.00 uur: Start bezoek tentoonstelling (tijdslot 12.00-12.30 uur) Prijs: € 10,00 p.p. inclusief toeslag op de tentoonstelling, mits voorzien van Museumkaart. Abonnees genieten voorrang. Niet-abonnees betalen € 12,50 Aanmelden via Kunstschrift.

Middag in Eye Filmmuseum Amsterdam

over Andreij Tarkovski
Op vrijdag 27 september om 15.15 uur wordt, speciaal voor lezers van Kunstschrift, de film Stalker (1979) van Tarkovski vertoond in Eye Filmmuseum. De film wordt ingeleid door een interview van Mariëtte Haveman met Jaap Guldemond, organisator van de expositie en hoofdcurator tentoonstellingen van het filmmuseum. Voorafgaand aan de vertoning is er gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. De prijs is 8,50 euro inclusief bezoek aan de tentoonstelling, mits voorzien van Museumkaart. Aanmelden via Kunstschrift. Deze middag is volgeboekt. We hebben een tweede datum geprikt. U kunt zich nog aanmelden voor 24 oktober om 16.00.

Lezingen in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

over Hokusai
Op 21 en op 28 juni aanstaande om 11.00 uur geeft Japankenner Matthi Forrer, speciaal voor abonnees van Kunstschrift, een lezing in de Panoramazaal van het Leidse Japanmuseum SieboldHuis: over Hokusai, Philipp Franz von Siebold en de artistieke relatie tussen West en Oost. Kosten 7,50 euro p.p. U kunt zich aanmelden via Kunstschrift.

Lezing in Centraal Museum in Utrecht

Utrecht, Caravaggio en Europa
Speciaal voor Kunstschriftabonnees is op zondag 20 januari om 14.00 uur in het Centraal Museum een lezing door Liesbeth Helmus, conservator en samensteller van de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa'. Deze tentoonstelling opent op 16 december. Deze lezing is volgeboekt. Op de website van het museum vindt u verdere lezingen, zoals op 27 januari de lezing van Gert Jan van der Sman. Hij is een groot kenner van het onderwerp en auteur van ons Kunstschrift. Voor meer informatie, zie hier.

Lezing in Teylers Museum in Haarlem

Leonardo da Vinci
Op donderdag 22 november om 11.00 uur is er voor Kunstschriftabonnees een lezing over Leonardo da Vinci door Michiel Plomp, conservator kunstverzameling bij Teylers Museum en samensteller van de tentoonstelling 'Leonardo da Vinci'. Aanmelden graag via Kunstschrift o.v.v. uw naam en het aantal personen.

Lezing & lunch in Museum het Valkhof in Nijmegen

Maria van Gelre en haar uitzonderlijke gebedenboek
Op 19 oktober om 11.30 en op 2 november om 11.30 geeft gastconservator prof. dr Johan Oosterman een lezing over Maria van Gelre in Museum het Valkhof in Nijmegen. Aansluitend bieden wij u een lunch aan en uiteraard een bezoek aan de tentoonstelling. De inloop is vanaf 11.00 uur, de lunch begint om 12.30 uur. De prijs van deze dag is 17,50 euro p.p. Beide lezingen zijn volgeboekt.

Lezing in Kröller-Müller over Odilon Redon

Odilon Redon. La littérature et la musique
Op 24 juni aanstaande om 14.00 geeft Cornelia Homburg in het Kröller-Müller Museum in Otterlo een lezing over Odilon Redon. Redon haalde zijn inspiratie overal vandaan. Vooral literatuur en muziek waren bronnen van inspiratie voor deze kunstenaar, die beweerde te zijn geboren op een golf van geluid. Wij hopen u te begroeten op 24 juni. De lezing en toegang tot het museum zijn gratis, mits u in het bezit bent van een museumjaarkaart. Wel betaalt u toegang tot het Nationale Park De Hoge Veluwe en de parkeerplaats. U kunt zich hier aanmelden.

Lezing en rondleiding

Thuiskomst van een meesterwerk
Speciaal voor abonnees wordt op maandag 14 mei in het Stedelijk Museum Alkmaar een middag georganiseerd over de spannende reis van het altaarstuk van Maarten van Heemskerck van Alkmaar naar Linköping, en 500 jaar later weer terug! 14.00 ontvangst koffie/thee in het Museumcafé 14.30 bezoek luiken in de Grote Kerk Alkmaar 15.30 lezing conservator Christi Klinkert in de Artiance-zaal 16.30 bezoek tentoonstelling 'Thuiskomst van een meesterwerk' in het museum Kosten 7,50 euro pp. U kunt zich hier aanmelden.

>Lezing door Jeroen Stumpel in Museum MORE

Het mysterie van het opgetilde ding
Op donderdag 22 maart geeft Jeroen Stumpel een lezing in Museum MORE in Gorssel, naar aanleiding van de tentoonstelling '4 REALISTEN. De serene blik', met stillevens van Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. Om 14.00 wordt u verwelkomd. Vooraf aan de lezing geeft artistiek directeur Ype Koopmans een inleiding op de tentoonstelling. Aansluitend aan de lezing wordt u koffie of thee met gebak aangeboden en is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. Prijs, mits voorzien van museumjaarkaart: € 17,50 pp (inclusief € 3 toeslag entree museum). Aanmelden graag via Kunstschrift o.v.v. uw naam en het aantal personen.

Lezing en lunch in het Dordrechts Museum

Jongkind & vrienden
Op donderdag 18 januari geeft John Sillevis, mede-organisator van de tentoonstelling Jongkind & Vrienden in het Dordrechts Museum, een lezing speciaal voor lezers en abonnees van Kunstschrift. Bij de lezing is een eenvoudige lunch georganiseerd. NB: de deur gaat open om 11.00 uur, en de lezing begint om 11.30 uur. Aansluitend is er een lunch en gelegenheid tot een (eventueel tweede) bezoek aan de tentoonstelling. Prijs inclusief lunch € 17,50 p.p. Alleen de lezing € 5,- p.p. Bezoek aan de tentoonstelling is gratis op vertoon van Museumjaarkaart of Rembrandtkaart. U kunt zich aanmelden via Kunstschrift. Graag met vermelding van uw naam en het aantal personen.

Lezing in het Kröller-Müller Museum

De Stijl van Helene Kröller-Müller
Op woensdag 27 december om 14.00 uur geeft Eva Rovers voor abonnees van Kunstschrift een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling De mecenas en de "verversbaas". Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck (van 14 oktober t/m 2 april). Rovers publiceerde in 2010 De eeuwigheid verzameld, een biografie van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Het boek werd onder meer bekroond met de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012.= De lezing is gratis toegankelijk; let wel: de toegang tot het museum en het Nationale Park De Hoge Veluwe is niet inbegrepen. U kunt zich hier aanmelden, o.v.v. Kunstschriftlezing 27 december 2017, naam en aantal personen.

Een reis voor liefhebbers van Kunstschrift!

Rimini ' Urbino ' Ferrara ' Mantua ' Ravenna ' Milaan
Zevendaagse reis van 9 t/m 15 april 2018, onder leiding van prof. dr. Jeroen Stumpel. Stichting Academische Reizen organiseert naast Kunstschrift, wegens groot succes, een tweede reis langs de Noord-Italiaanse steden waar de renaissance tot bloei kwam. Tijdens bezoeken aan paleizen, kerken en collecties ontdekken wij de soms sprookjesachtige oorsprong van de renaissance. ZIE HIER voor nadere reisinformatie en het programma van dag tot dag. Wilt u weten welke kunst op de reis te bewonderen is, lees dan Kunstschrift 4-2017 Deze reis is volgeboekt. Vanwege grote belangstelling is er een tweede reis van 12 t/m 18 maart 2018. Ook hier zijn nog maar 4 plaatsen beschikbaar.

Kunstschriftlezing

Carel Blotkamp in het Boijmans
Op woensdag 20 september om 11.15 uur geeft Carel Blotkamp een lezing over De Collectie als Tijdmachine, de nieuwe inrichting van de vaste collectie die hij maakte in Museum Boijmans Van Beuningen. Ontvangst om 11.00 uur met koffie en thee. Entree voor abonnees 5 euro per persoon; met Museumjaarkaart hoeft u niet in de rij te staan bij de kassa. Wilt u deze lezing bijwonen, stuur dan svp een bericht naar Kunstschrift

Kunstschrift in het nieuws

Aanwinst voor de liefhebber
'De taal is leesbaar, de artikelen zijn stuk voor stuk opmerkelijk te noemen en voor de fraaie afbeeldingen wordt alles uit de kast gehaald om ze te laten schitteren' LEES HIER de lovende recensie (4****) van André va Dijk in 8WEEKLY

Opening van de tentoonstelling Goed Gemaakt. Ode aan het maakproces.

De tentoonstelling ter ere van het 40-jarig jubileum van Kunstschrift was te zien t/m 17 april 2017 in kunsthal KAdE in Amersfoort. 'Goed gemaakt' toonde de magie van het maken van kunstwerken door de eeuwen heen. Voor Kunstschrift is het maken al jaren een van de focuspunten, in de tentoonstelling kwam dat tot uitdrukking in een verrassend aanbod van kunstwerken die een bijzonder licht werpen op materiaal en techniek, vakmanschap, ideevorming en atelierpraktijk. Zie ook het themanummer Kunstschrift 6-2016, dat als publicatie bij de tentoonstelling verscheen.

fotos Mike Bink