Lezing in Centraal Museum in Utrecht
Utrecht, Caravaggio en Europa
Speciaal voor Kunstschriftabonnees is op zondag 20 januari om 14.00 uur in het Centraal Museum
een lezing door Liesbeth Helmus, conservator en samensteller van de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa'. Deze tentoonstelling opent op 16 december.
Deze lezing is volgeboekt.
Op de website van het museum vindt u verdere lezingen, zoals op 27 januari de lezing van Gert Jan van der Sman. Hij is een groot kenner van het onderwerp en auteur van ons Kunstschrift. Voor meer informatie, zie hier.Lezing in Teylers Museum in Haarlem
Leonardo da Vinci
Op donderdag 22 november om 11.00 uur is er voor Kunstschriftabonnees een lezing over Leonardo da Vinci door Michiel Plomp, conservator kunstverzameling bij Teylers Museum en samensteller van de tentoonstelling 'Leonardo da Vinci'.
Aanmelden graag via Kunstschrift o.v.v. uw naam en het aantal personen.


Lezing & lunch in Museum het Valkhof in Nijmegen
Maria van Gelre en haar uitzonderlijke gebedenboek
Op 19 oktober om 11.30 en op 2 november om 11.30 geeft gastconservator prof. dr Johan Oosterman een lezing over Maria van Gelre in Museum het Valkhof in Nijmegen.
Aansluitend bieden wij u een lunch aan en uiteraard een bezoek aan de tentoonstelling.
De inloop is vanaf 11.00 uur, de lunch begint om 12.30 uur.
De prijs van deze dag is 17,50 euro p.p.
Beide lezingen zijn volgeboekt.Lezing in Kröller-Müller over Odilon Redon
Odilon Redon. La littérature et la musique
Op 24 juni aanstaande om 14.00 geeft Cornelia Homburg in het Kröller-Müller Museum in Otterlo een lezing over Odilon Redon. Redon haalde zijn inspiratie overal vandaan. Vooral literatuur en muziek waren bronnen van inspiratie voor deze kunstenaar, die beweerde te zijn geboren op een golf van geluid.
Wij hopen u te begroeten op 24 juni. De lezing en toegang tot het museum zijn gratis, mits u in het bezit bent van een museumjaarkaart. Wel betaalt u
toegang tot het Nationale Park De Hoge Veluwe en de parkeerplaats.
U kunt zich hier aanmelden.Lezing en rondleiding Thuiskomst van een meesterwerk
Speciaal voor abonnees wordt op maandag 14 mei in het Stedelijk Museum Alkmaar een middag georganiseerd over de spannende reis van het altaarstuk van Maarten van Heemskerck van Alkmaar naar Linköping, en 500 jaar later weer terug!
14.00    ontvangst koffie/thee in het Museumcafé
14.30    bezoek luiken in de Grote Kerk Alkmaar
15.30    lezing conservator Christi Klinkert in de Artiance-zaal
16.30    bezoek tentoonstelling 'Thuiskomst van een meesterwerk' in het museum
Kosten 7,50 euro pp. U kunt zich hier aanmelden.
Lezing door Jeroen Stumpel in Museum
MORE
Het mysterie van het opgetilde ding
Op donderdag 22 maart geeft Jeroen Stumpel een lezing in Museum MORE in Gorssel, naar aanleiding van de tentoonstelling '4 REALISTEN. De serene blik',
met stillevens van Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. Om 14.00 wordt u verwelkomd. Vooraf aan de lezing geeft artistiek directeur Ype Koopmans een inleiding op de tentoonstelling. Aansluitend aan de lezing wordt u koffie of thee met gebak aangeboden en is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. Prijs, mits voorzien van museumjaarkaart:  € 17,50 pp (inclusief  € 3 toeslag entree museum). Aanmelden graag via Kunstschrift o.v.v. uw naam en het aantal personen.


Lezing en lunch in het Dordrechts Museum
Jongkind & vrienden
Op donderdag 18 januari geeft John Sillevis, mede-organisator van de tentoonstelling Jongkind & Vrienden in het Dordrechts Museum, een lezing speciaal voor lezers en abonnees van Kunstschrift. Bij de lezing is een eenvoudige lunch georganiseerd. NB: de deur gaat open om 11.00 uur, en de lezing begint om 11.30 uur. Aansluitend is er een lunch en gelegenheid tot een (eventueel tweede) bezoek aan de tentoonstelling.
 Prijs inclusief lunch € 17,50 p.p. Alleen de lezing € 5,- p.p. Bezoek aan de tentoonstelling is gratis op vertoon van Museumjaarkaart of Rembrandtkaart. U kunt zich aanmelden via Kunstschrift. Graag met vermelding van uw naam en het aantal personen.
Lezing in het Kröller-Müller Museum

De Stijl van Helene Kröller-Müller
Op woensdag 27 december om 14.00
uur geeft Eva Rovers voor abonnees van Kunstschrift een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling De mecenas en de ‘verversbaas’. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck (van 14 oktober t/m
2 april).
 Rovers publiceerde in 2010 De eeuwigheid verzameld, een biografie van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Het boek werd onder meer bekroond met de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012.
 De lezing is gratis toegankelijk; let wel: de toegang tot het museum en het Nationale Park De Hoge Veluwe is niet inbegrepen. U kunt zich hier aanmelden, o.v.v. Kunstschriftlezing 27 december 2017, naam en aantal personen.Een reis voor liefhebbers van Kunstschrift
!
Rimini • Urbino • Ferrara • Mantua • Ravenna • Milaan
Zevendaagse reis van 9 t/m 15 april 2018, onder leiding van prof. dr. Jeroen Stumpel. Stichting Academische Reizen organiseert naast Kunstschrift, wegens groot succes, een tweede reis langs de Noord-Italiaanse steden waar de renaissance tot bloei kwam. Tijdens bezoeken aan paleizen, kerken en collecties ontdekken wij de soms sprookjesachtige oorsprong van de renaissance.
ZIE HIER voor nadere reisinformatie en het programma van dag tot dag.
Wilt u weten welke kunst op de reis te bewonderen is, lees dan Kunstschrift 4-2017
Deze reis is volgeboekt. Vanwege grote belangstelling is er een tweede reis van 12 t/m 18 maart 2018. Ook hier zijn nog maar 4 plaatsen beschikbaar.


Kunstschriftlezing

Carel Blotkamp in het Boijmans

Op woensdag 20 september om 11.15 uur geeft Carel Blotkamp een lezing over De Collectie als Tijdmachine, de nieuwe inrichting van de vaste collectie die hij maakte in Museum Boijmans Van Beuningen. Ontvangst om 11.00 uur met koffie en thee. Entree voor abonnees 5 euro per persoon; met Museumjaarkaart hoeft u niet in de rij te staan bij de kassa.
Wilt u deze lezing bijwonen, stuur dan svp een bericht naar Kunstschrift
Kunstschrift in het nieuws

Aanwinst voor de liefhebber

'De taal is leesbaar, de artikelen zijn stuk voor stuk opmerkelijk te noemen en voor de fraaie afbeeldingen wordt alles uit de kast gehaald om ze te laten schitteren'

LEES HIER de lovende recensie (4****) van André va Dijk in 8WEEKLY

Opening van de tentoonstelling Goed Gemaakt. Ode aan het maakproces.

De tentoonstelling ter ere van het 40-jarig jubileum van Kunstschrift was te zien t/m 17 april 2017 in kunsthal KAdE in Amersfoort. 'Goed gemaakt' toonde de magie van het maken van kunstwerken door de eeuwen heen. Voor Kunstschrift is het maken al jaren een van de focuspunten, in de tentoonstelling kwam dat tot uitdrukking in een verrassend aanbod van kunstwerken die een bijzonder licht werpen op materiaal en techniek, vakmanschap, ideevorming en atelierpraktijk. Zie ook het themanummer Kunstschrift 6-2016, dat als publicatie bij de tentoonstelling verscheen.


                                                                                                                                                                    fotos Mike Bink